Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Πως ο παράδεισος δεν έγινε κόλαση...










Οι Σειχέλλες έχουν το προσωνύμιο ο Παράδεισος, τα ευλογημένα νησιά ή ο κήπος της Εδεμ. Αυτό το οφείλουν κυρίως σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι τα αρχέγονα νησιά από γρανίτη και ο δεύτερος η εξαιρετικής σπανιότητας βιοποικιλότητα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η UNESCO έχει ανακηρύξει ως μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δύο τοποθεσίες στις Σειχέλλες με μοναδικά χαρακτηριστικά: η πρώτη είναι το φοινικόδασος του Vale de Mai στο νησί Praslin με τους πανάρχαιους φοίνικες και τους πιο μεγάλους καρπούς στον κόσμο τα coco de mer και την ατόλλη Aldadra λόγω των ενδημικών ειδών που ζουν εκεί αλλά και των μοναδικών γιγαντιαίων χελωνών που είναι ίσως το τελευταίο είδος που έχει επιβιώσει από την εποχή των δεινοσαύρων. Για το φοινικόδασος θα γράψω σε επόμενη ανάρτηση. Εδώ θα δούμε κάποια πράγματα για την Alldadra.

Στις 7 Νοεμβρίου 1967 ο τότε υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας Denis Healy ανακοίνωσε το σχέδιο της κυβέρνησης να μετατρέψει την Aldabra σε στρατιωτική βάση. Η Aldabra βρίσκεται 800 χμ μακριά από το Mahe στη μέση απόσταση από τις ακτές τη; Αφρικής. Πρόκειται περί μιας ανυψωμένης   ατόλλης με μήκος περίπου 16 χμ και πλάτος 4 χμ στο σχήμα ενός αυγού  στο εσωτερικό της οποίας βρίσκεται η λιμνοθάλασσα η οποία και συνδέται με τη θάλασσα μέσω τεσσάρων καναλιών που ανανεώνουν και το νερό της σε καθημερινή βάση. Δεν έχει όμορφες παραλίες, δεν έχει παραγωγικά εδάφη και για αυτό το λόγο άλλωστε δεν κατοικήθηκε ποτέ. Έχει καταγραφεί ιστορικά η επιθυμία κάποιων Νορβηγών (!!) οι οποίοι είχαν μετοικήσει στη Μαδαγασκάρη (!!!!!) να εγκατασταθούν μόνιμα στην Adabra αλλά φυσικά δεν το τόλμησαν.

Η Aldabra έχει δικαιολογημένα χαρακτηριστεί ως το Γκαλαμπάκος του Ινδικού Ωκεανού. Η απομόνωσή την έχει μετατρέψει σε ένα είδος κιβωτου του Νώε με σπάνια είδη πουλιών όπως φλαμίνγκο  οι αιγυπτιακοί ιβίσκοι και το τελευταίο είδος πουλιού που δεν μπορεί να πετάξει όπως το εξαφανισμένο πλέον Dodo. Αυτά και άλλα πολλά μαζί με τις αιωνόβιες χελώνες απαρτίζουν το μικρό παράδεισο χαμένο για χρόνια κάπου στον Ινδικό Ωκεανό. Ότι δεν είχε καταφέρει η φύση μετά από τόσο καιρό θα το έκανε ο άνθρωπος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τελικά μα σειρά από γεγονότα απέτρεψαν τις δυσάρεστες εξελίξεις.

Το 1965 δύο χρόνια δηλαδή πριν το σχέδιο για τη στρατιωτική βάση οι Βρετανοί είχαν δημιουργήσει το British Indian Ocean Territory. Πήραν ορισμένες ακατοίκητες αττόλες από τις Σευχέλλες και το σύμπλεγμα  Chagos από το Μαυρίκιο και δημιούργησαν την εν λόγω οντότητα η οποία είχε αποκλειστικό στόχο τη γεωπολιτική ανάσχεση της καθόδου των Σοβιετικών στον Ινδικό Ωκεανό. Στο σύμπλεγμα Chagos βρίσκεται και η ατόλλη Diego Garcia η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα το Aldabros, έχει εύφορα εδάφη και εκείνη την εποχή ανθρώπινο πληθυσμό περίπου 500 ατόμων όλοι τους απόγονοι των εργατών που δούλευαν στη καλλιέργεια και εκμετάλλευση του κοκοφοίνικα. Η αναφορά μου στο Diego Garcia δεν είναι καθόλου τυχαία. Στο άκουσμα και μόνο της είδησης ότι η Aldabra θα επιλεγεί ως η τοποθεσία για τη νέα στρατιωτική βάση ο επιστημονικός κόσμος της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ ξεσηκώθηκε. Από τα επιχειρήματά τους κανένα δεν ελήφθη υπόψη παρά μόνο αναγνωρίστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να προστατευθεί ο πληθυσμός των μεγάλων χελωνών  Επικοινωνιακά δεν μπορούσε να σταθεί το γεγονός ότι οι Βρετανοί θα σκότωναν τις τελευταίες εναπομείνασες χελώνες επί της γης.

Τελικά επελέγη το Diego Garcia. Ο πληθυσμός του εν μια νυκτί ανακηρύχθηκε ως εργάτες σε μεταβατικό στάδιο, χωρίς δικαίωμα ιδιοκτησίας,  μεταφέρθηκε βίαια στο Μαυρίκιο και εγκαταστάθηκε τρόπος του λέγειν σε παραπήγματα στο λιμάνι. Από το 1971 και έπειτα είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο κόσμο. Στεγάζει 2000 άτομα, έχει ένα αεροδρόμιο με διαδρομο 4 χμ, γήπεδα τένις, δύο γήπεδα baseball και τους γνωστους κοκοφοίνικες να περιτριγυρίζουν τη βάση. Την ίδια ώρα οι χελώνες στην aldabra και τα εξωτικά πτηνά συνεχίζουν ανέμελα τη ζωή τους όπως εδώ και χιλιάδες χρόνια μην γνωρίζοντας προφανώς πόσο τυχερά υπήρξαν!!!

Στην πρώτη φωτογραφία η ατόλλη Adabra και στη δεύτερη το Diego Garcia

1 σχόλιο: