Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Μια Γεωγραφική Προσέγγιση

Οι Σειχέλλες είναι ένα αρχιπελαγικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού το οποίο βρίσκεται βορειοανατολικά της Μαδαγασκάρης και αποτελείται από 115 νησιά. Η έκτασή του καταλμαβάνει 455 τ.χμ. εκ των οποίων μόλις τα 3 είναι καλλιεργήσιμα. 41 από τα νησιά είναι από γρανίτη ενώ τα υπόλοιπα κοραλλιογενή. Στο μεγαλύτερο νησί το Μαέ στο οποίο βρίσκεται η πρωτεύουσα εντοπίζεται και το μεγαλύτερο υψόμετρο στα 905 μέτρα ενώ υπάρχουν και περιοχές με σχεδόν μηδενικό υψόμετρο. Το μήκος της ακτογραμμής ανέρχεται στα 491 χμ.

Τις Σευχέλλες ανακάλυψε ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα το 1502 αλλά πήραν το όνομα τους από το Γάλλο Ζαν Μορό ντε Σεσέλ υπουργό οικονομικών του Γάλλου βασιλιά Λουβοδίκου ΙΕ το 1756. Το 1812 πέρασαν υπό τον έλεγχο των Βρετανών με Γάλλο κυβερνήτη και το 1903 έγιναν κανονική αποικία του βρετανικού στέμματος. Το 1970 οι Βρετανοί έδωσαν διευρυμενη αυτονομία και το 1976 οι Σευχέλες ανακηρύχθησαν ανεξάρτητο κράτος. Εκείνη την περίοδο επικατούσαν δύο τάσεις στην πολιτική ζωή της χώρας. Η πρώτη με κύριο εκφραστή το Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής το Τζειμς Μάντσαμ υποστήριζε την πλήρη ενσωμάτωση με τη Μεγάλη Βρετανία. Η δεύτερη με το Ενίαιο Λαϊκό Κόμμα των Σεϋχελλών με επικεφαλής τον Φρανς Αλμπερ Ρενέ την πλήρη ανεξαρτησία της χώρας. Το 1977 ο Ρενέ καταλμαβάνει με πραξικόπημα την εξουσία, εγκαθιδρύει μονοκαμμτική κυβέρνηση και παίρνει σοσιαλιστικού χαρακτήρα μέτρα. Το 1981 και το 1982 έγιναν αποπείρες ανατροπής του με την συμμετοχή ξένων μισθοφόρων χωρίς όμως επιτυχία. Από το 1993 που διεξήχθησαν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μέχρι και σήμερα οι Σευχέλλες απολαμβάνουν σχετικά σταθερό πολιτικό κλίμα. Ο Ρενέ απεσύρθει από την ενεργό πολιτική ζωή το 2004 και έκτοτε Πρόεδρος της χώρας έχει εκλεγεί ο Τζειμς Μιτσελ.

Κυρίαρχη γλώσσα είναι τα Κρεόλ αν και επίσημη γλώσσα πάντα θεωρούνται τα αγγλικά. Δεν υπάρχει ομοιογένεια στη σύσταση του πληθυσμού καθώς τα νησιά επικοίστηκαν το 18ο αιώνα. Κύριες εθνικές ομάδες είανι οι Γάλλοι, οι Βρετανοί, Ινδοί, Αφρικανοί και Κινέζοι. Κυρίαρχο θρησκευτικό δόγμα ο ρωμαιοκαθαλοκισμός. Η χώρα ανήκει γεωγραφικά στην Αφρική αλλά καταλαμβάνει υψηλές θέσεις στους δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2012 υπολογίζεται περίπου στα 26.000 δολάρια ΗΠΑ.

Η ατμομηχανή της οικονομίας είναι ο τουρισμός και η αλιεία του τόνου. Τον Ιούλιο του 2008 η χώρα δεν κατάφερε να αποπληρώσει ένα όμόλογο ύψους 80 εκατ. δολλαρίων και προσέφυγε στις αγκάλες του ΔΝΤ για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της ρευστότητας. Η συνέχεια είναι γνωστή και από τα δικά μας: ύφεση, διαρθρωτικές αλλαγές, φως στο τούνελ, ξανά ύφεση και τώρα πάλι σε φάση ανάκαμψης.Το δημόσιο χρέος ανέρχεται περίπου στο 40% του ΑΕΠ και ετήσιος πληθωρισμός στο 7,2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου