Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Οι Μουσώνες και οι Πλημμύρες





Στις χώρες πλησίον του Ισημερινού δεν υπάρχουν οι γνωστές τέσσερις εποχές. Η θερμοκρασία παραμένει σταθερή καθόλη τη διάρκεια του έτους και αντί για εναλλαγή των εποχών έχουμε την περίοδο των βροχών και τη στεγνή περίοδο. Ιδιαίτερα για τις χώρες του Ινδικού Ωκεανού το κλίμα τους διαμορφώνεται από τους μουσώνες.

Στο δυτικό Ινδικό Ωκεανό όπου και βρίσκονται οι Σειχέλλες την περίοδο Νοεμβρίου μέχρι και τον Απρίλιο πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι που μεταφέρουν θερμές και υγρές αέριες μάζες από το βόρειο Ινδικό Ωκεανό. Άμεσο αποτέλεσμα οι ραγδαίες βροχοπτώσεις. Η διαφορά μιας τροπικής βροχής σε σχέση με τη δική μας νεροποντή είναι ότι ξεκινάει απότομα, διαρκεί περισσότερο από ότι βλέπουμε στις ταινίες και μπορεί να πλημμυρίσει μια ολόκληρη περιοχή μέσα σε λίγη ώρα. Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι οι μήνες μετάβασης προς την άλλη εποχή του χρόνου. Ιδιαίτερα το Μάρτιο όταν σταματούν απότομα οι βροχές ο συνδυασμός υγρασίας και ηλιοφάνειας κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα ενώ από τον Απρίλιο και έπειτα αρχίζουν να ΄πνέουν οι νοτιοανατολικοί μουσώνες με περιορισμένες βροχοπτώσεις. Οι νοτιοανατολικοί αυτοί άνεμοι πνέουν με μεγάλη ένταση και είναι ο κυριότερος λόγος που στο Μαέ το νότιο τμήμα του δεν είναι τόσο πυκνοκατοικημένο.

Από τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου εδώ το περασμένο Σάββατο ο ήλιος είναι συνεχώς κρυμμένος από τα σύννεφα και βρέχει ασταμάτητα με διαλείμματα λίγων ωρών. Οι ντόπιοι παραπονιούνται ότι το κλίμα έχει αλλάξει δραματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα και ότι τα προηγούμενα χρόνια το Φεβρουάριο μετά από μια νεροποντή συνήθως έβγαινε ήλιος για κάποιες ημέρες πριν αρχίσει αν βγαίνει συχνά. Οι επαναλαμβανόμενες, απρόβλεπτες πλέον και υψηλής έντασης βροχοπτώσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση στις Σειχέλλες αναφορικά με την προετοιμασία και έγκαιρη επέμβαση για την αντιμετώπιση των καταστροφών. ΟΙ βροχοπτώσεις τις προηγούμενες μέρες προκάλεσαν πλημμύρες στο νησί a Digue με αποτέλεσμα εκτός των άλλων να υπερχειλίσουν οι βόθροι. Τα νερά παρέμειναν στάσιμα με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη τα πρώτα κρούσματα δάγκειου πυρετού (σ.σ. ο δάγκειος πυρετός εκδηλώνεται μετά από τσίμπημα κουνουπιού, μοιάζει με την κοινή γρίπη, σπανια είναι θανατηφόρος και δεν υπάρχει κάποια ειδική αγωγή ή εμβόλιο).

Πρώτη κίνηση της κυβέρνησης ήταν η ίδρυση ενός ταμείου για τη συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων για την αποκατάσταση των ζημιών. Στις πρώτες μέρες λειτουργίας του έχει συγκεντρώσει λιγότερο από το 10% του αναγκαίου ποσού και πρόκειται μάλλον για άλλη μια επικοινωνιακού χαρακτήρα προσέγγιση στο πρόβλημα. Στις επόμενες εβδομάδες αφού υποχωρήσουν τα νερά σχεδιάζω να επισκεφθώ το εν λόγω νησί και να δω ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

στη φωτογραφία μια κατοικία καλυμμένη από λάσπη μετά από κατολίσθηση εξαιτίας των πλημμυρών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου