Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ο Κυκλώνας Felleng





Ο κυκλώνας Felleng που έπληξε πριν από λίγες ημέρες το Νότιο Ινδικό Ωκεανό ήταν η κυριότερη ανησυχία μου πριν από το ταξίδι. Οι Σεϊχέλες αν και βρίσκονται εκτός της ζώνης των κυκλώνων αυτή τη φορά δεν έμειναν ανεπηρέαστες από το πέρασμα του κυκλώνα. Από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη το Μαέ δέχτηκε 800 mm βροχόπτωσης όταν ο μέσος όρος για τον Ιανουάριο είναι 400 mm!!! Οι περιοχές στα ανατολικά του νησιού δέχτηκαν περίπου 200 mm βροχόπτωσης και λόγω της τοποθεσίας τους σε εδάφη με χαμηλό υψόμετρο πλημμύρισαν και κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινης ζωής αλλά παραπάνω από 100 σπίτια κατεστράφησαν κυρίως εξαιτίας των κατολισθήσεων και την υπερχείλιση των χειμάρρων. Αρκετοί πολίτες χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και να μεταφερθούν σε πιο ασφαλείς τοποθεσίες και προφανώς τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν για τουλάχιστον τρεις ημέρες.

Οι ντόπιοι μου περιγράφουν τις πλημμύρες ως μια καταστροφή που ίσως συγκρίνεται με το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004 στο οποίο και πάλι η ανατολική ακτή υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα. Ο κυκλώνας τώρα πια έχει μετακινηθεί νότια προς τα ανοιχτά της Μαδαγασκάρης αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στις αρχές για να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση της περιοχής.

Θα μου πει κάποιος αυτά είναι φυσικά φαινόμενα και πάντα γινόντουσαν και θα συνεχίσουν να γίνονται. Θα συμφωνήσω με μια διαφορά όμως: η συχνότητα και η έντασή τους δεν έχουν καμία σχέση με όσα ξέραμε μέχρι τώρα. Τους προηγούμενους μήνες ο Ινδικός Ωκεανός γνώρισε μια περίοδο έντονης ξηρασίας και αυξημένης θερμοκρασίας την οποία διαδέχτηκε μια περίοδος αυξημένων βροχοπτώσεων και κυκλωνικών φαινομένων όπως αυτό εδώ. Το κλίμα αλλάζει και πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες.

Στις φωτογραφίες ο κυκλώνας Ferreng έτσι όπως φωτογραφήθηκε από το δορυφόρο της NASA,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου