Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Day 1





Πρώτη ημέρα χτες και ήταν αρκετά παραγωγική και ενδιαφέρουσα σε σχέση με τις προηγούμενες φορές. Η ημέρα ξεκίνησε γύρω στις 08.00 πμ με τη συνάντηση με το γενικό γραμματέα για θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας τον Alain τον οποίο είχα συναντήσει λίγους μήνες πριν όταν είχα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για ένα σεμινάριο. Συνήθως αυτές οι συναντήσεις εξελίσσονται τυπικά και τελειώνουν με το γνωστό φιλικό χτύπημα στην πλάτη πατ πατ και τις ευχές για καλή επιτυχία με το διδακτορικό. Αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Μου έδωσαν το γραφείο μιας υπαλλήλου που λείπει με εκπαιδευτική άδεια στο εξωτερικό. Επίσης για πρώτη φορά με βοήθησαν με το κλείσιμο των επόμενων συναντήσεων μου. Δεν υπάρχει πιο άβολη κατάσταση από το να παίρνεις και να ξαναπαίρνεις τηλέφωνα και να στέλνεις εμαιλ και να μην ανταποκρίνονται. Να σημειωθεί ότι η μη ανταπόκριση δεν ήταν μια κακόβουλη συμπεριφορά αλλά ο αργός ρυθμός των νησιών του τροπικού.

Αυτή τη φορά μια καλή κουβέντα από το υπουργείο και οι πόρτες ανοίγουν πιο εύκολα. Η συμπεριφορά των ανθρώπων που μέχρι στιγμής έχω συναντήσει είναι υποδειγματική και δείχνουν ότι πραγματικά θέλουν να σε βοηθήσουν. Στα θετικά της ημέρα ο γύρος του μισού Μαέ που έκανα με τον Alain και η επίσκεψη σε τοποθεσίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έρευνα μου. Παραλίες με έντονη διάβρωση λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, άλλες παραλίες με έργα προστασίας από τη διάβρωση όπως κυματοθραυστες αλλά και κάτι άλλο που δεν ειχα συναντήσει μέχρι τωρα. Αντί για βραχους προτιμούν ξύλινους πασσάλους οι οποίοι προέρχονται από τις Σευχέλλες για λόγους αισθητικούς και επίσης γιατί σιγά σιγά δημιουργούνται προσχώσεις από την άμμο και τελικά αναπτύσσεται βλάστηση. Ίσως το πιο πράσινο αντιδιαβρωτικό έργο σε παραλία.

Τελευταίος σταθμός η επίσκεψη σε ένα πολυτελές τουριστικό θέρετρο στα δυτικά του Μαέ. Η παρουσία και μόνου ενός αυτοκινήτου μετα διακριτικά του υπουργείου ανοίγει πιο εύκολα τις πόρτες. Καμμία σχέση με ότι είχα τραβήξει στο Μπαρμπάντος http://www.stavrosbarbados.blogspot.com/2012/03/rich-and-famous.html

Η ιδιαιτερότητα του εν λόγω θέρετρου (αποτελείται από πολυτελείς βίλλες) είναι ότι βρίσκεται πάνω σε έναν από τους υδροβιότοπους της περιοχής χωρίς όμως αυτό το γεγονός να έχει οδηγήσει στην υποβάθμισή του. Διατηρείται σε άριστη κατάσταση, τον επισκέπτονται σχολεία και φυσικά τα αποδημητικά πτηνά. Η μόνη παρέμβαση που εντόπισα είναι σε μερικά σημεία η ύπαρξη μοτερ τα οποια δημιουργούν μικρές περιδινήσεις στο νερό για να αποτρέψει έτσι τη δημιουργία στάσιμων υδάτων και επομένως τον ερχομό κουνουπιών.




Τελευταίος σταθμός και ίσως ο πιο ενδιαφέρων το κέντρο συντονισμού για τις καταστροφές κάτι αντίστοιχο με τη δική μας πολιτική προστασία. Με εντυπωσίασε ο εξοπλισμός και η οργάνωση του χώρου που δεν ανταποκρίνεται  στην ιδέα που σχηματίζει κάποιος για νησιωτική χώρα και ιδιαίτερα για αφρικάνική. Μέτρησα παραπάνω από 10 φορητούς υπολογιστές συνδεδεμένους μέσω HDMI με επίπεδες οθόνες 42 ιντσών καθώς και μια οθόνη πάνω από 50 ίντσες και το γνωστό τραπέζι συσκέψεων. Ακόμη ένα σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο όπου πολίτες έπαιρναν για να ζητήσουν πληροφορίες, συμβουλές αλλά και για να ζητήσουν βοήθεια. Τα αιτήματα καταγραφόντουσαν σε πραγματικό χρόνο και η συνοπτική περιγραφή τους ήταν άμεσα διαθέσιμη από μια από τις τηλεοράσεις σε όλους στο κέντρο επιχειρήσεων. Ο μέσος όρος απάντησης μετά την κλήση και την επεξεργασία του αιτήματος από την υπηρεσία δεν ξεπερνούσε τα 10 λεπτά!!
Παρακολούθησα τη συνάντηση που έγινε με σκοπό την αποτίμηση των ζημιών μετά το πέρασμα του καταστροφικού κυκλώνα Felleng αλλά και την αντιμετώπιση των καταστροφών λόφο ραγδαίας βροχόπτωσης στο νησί Digue. Συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων μεταξύ των οποίων και ο ερυθρός σταυρός και άλλες κρατικές υπηρεσίες. Στα μέτρα που συζητήθηκαν μου έκανε εντύπωση η πρόταση του υπουργού να ανοιχτούν λάκκοι και να διοχετευτούν εκεί τα στάσιμα νερά πριν αναπτυχθούν κουνούπια. Επίσης, έψαχναν τρόπους πως θα αποκαταστήσουν άμεσα τις ζημιές σε μια παιδική χαρά μάλλον τη μοναδική του νησιού.

Διαβάζοντας τον τοπικό τύπο διάβασα επιστολή κατοίκου του νησιού ο οποίος εξέφραζε την ανησυχία του για τα στάσιμα νερά εξαιτίας της διαρροής λυμάτων από τους βόθρους του χωριού. Εντύπωση μου προκάλεσε η αναφορά του στην κλιματική αλλαγή και στο γεγονός ότι οι Σειχελλιανοί θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτά που πρόκειται να έρθουν. Μιλώντας με τους ντόπιους όλοι μου αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια ο καιρός έχει γίνει απρόβλεπτος και παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν είχαν πρόβλημα με τους τυφώνες και άλλα ακραία γεγονότα τώρα πια δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα.

Στις φωτογραφίες ο αγωγός ομβρίων υδάτων που χρειάστηκε να γκρεμιστεί και να κατασκευαστεί από την αρχή μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και το τείχος από πασσάλους για την προστασία της ακτής από τη διάβρωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου